25.3.11

Radionice za djecu, izložba, “Sat za našu planetu” u Omladinskom centru

U okviru projekta „Suočavanje s klimom“ u saradnji sa Gete Institutom, Ambasadom Švedske, Švedskim institutom i časopisima „Vesela sveska“ i „Male novine“ iz Sarajeva u subotu 26. marta od 15 do 18 časova u prostorijama Omladinskog centra u Čelincu održaće se radionica za djecu školskog uzrasta.
Djeca će zajedno sa ilustratorima „Vesele sveske“ i „Malih novina“ stvarati vlastitu sliku o životnoj sredini koja je simbol odgovornosti svakog pojedinca, te u kakvoj bi okolini voljeli da žive. Polaznici će biti podijeljeni u grupe i kroz svoje stvaralaštvo predstaviće ideje o načinu na koji se može dati vlastiti doprinos zaštiti životne sredine. Svaka grupa će predstaviti svoja rješenja i umjetničke radove. Djeca će koristiti reciklirane materijale, boje i papir, a rezultati ove radionice biće predstavljeni zajedno sa izložbom karikatura „Suočavanje s klimom“.
Poslije radionice, u 20 časova će se u saradnji sa Kulturno-umjetničkim društvom Jošavka održati modna revija Renate Šikanjić koja će nakon mnogih svjetskih prestonica svoju najnoviju kolekciju odjeće od prirodnih materijala predstaviti i u Čelincu. Nakon revije, u 20.30 časova će se u okviru globalne akcije “Sat za našu planetu” nastaviti druženje bez struje, uz svijeće, poeziju, akustične zvukove gitara i stare društvene igre kao što su “mica” i “kapanje”. Posjetioci će imati priliku i da pogledaju izložbu ručnih radova žena Jošavke, te da degustiraju neka od tradicionalnih jela i pića. U vrijeme od 20.30 do 21.30 ljudi širom svijeta ugasiće svjetla i doprinijeti podizanju svijesti o opasnostima koje klimatske promjene predstavljaju za našu planetu. Cilj akcije “Sat za našu planetu”je da se skrene pažnja na globalno zagrijavanje i pretjerano trošenje resursa na planeti Zemlji.
Omladinski centar Čelinac je otvorila NVO „Zdravo da ste“ iz Banjaluke u avgustu 2010. godine kroz projekat „Prevencija maloljetničkog prestupništva na lokalnom nivou“ koji je finansiran od strane Evropske komisije. Svakog mjeseca kroz Omladinski centar Čelinac prođe preko 200 djece i mladih uključujući se u mnogobrojne sportske, kreativne, rekreativne i edukativne aktivnosti.
Dodatne informacije mogu se dobiti u Omladinskom centru ili na broj telefona 552-494. Ulaz je slobodan za sve one koji žele da se uključe u pomenute aktivnosti.

1 коментар: