22.6.11

Vozački ispit u BiH najskuplji u regionu

Polaganje vozačkog ispita u BiH košta oko 1.100 KM, ali vozačka dozvola koja se nakon toga dobije nije međunarodno priznata, jer Zakon o saobraćaju BiH, koji je usvojen krajem 2005. godine, iako je lani pretrpio određene izmjene, još nije usklađen s direktivama Evropske unije.

"Naša država nema kvalitetne testove ni ispitnu komisiju, jer u njoj budu oni koji najmanje znaju o ovoj struci i njima je lako manipulisati. Pripremajući izmjene Zakona prošle godine, tražili smo da u komisiji budu oni koji imaju najmanje deset godina iskustva, ali to nekome nije odgovaralo, pa su doveli trabante i propisima odredili da mogu imati samo godinu iskustva", ocijenio je sekretar Asocijacije autoškola BiH Vitomir Tošić.

Od usvajanja Zakona do njegovih izmjena, polaganje vozačkog ispita dvostruko je skuplje, sa oko 500 do 600 KM sada košta blizu 1.100 KM. U autoškolama u Banjoj Luci pojašnjavaju da je vozački ispit kod nas među najskupljim u regionu, piše Dnevni avaz.

"Osnovni troškovi polaganja praktičnog i teoretskog ispita iznose oko 800 KM. Na to treba dodati i ljekarsko uvjerenje koje košta 40 KM, polaganje prve pomoći koje košta oko 85 KM, testovi 50 i izlazak na vožnju 120 KM", istakli su u banjalučkoj Autoškoli „Vujić“.

Za razliku od polaganja vozačkog ispita koji u bh. gradovima košta između 1.000 i 1.100 KM, u Crnoj Gori vozački ispit sa svim pratećim troškovima košta oko 650 KM, a u Srbiji oko 950 KM.

Tošić objašnjava da je s nekadašnjih 800 pitanja u testovima za polaganje vozačkog ispita, izmjenama to smanjeno na 300, ali se ispiti vrlo često kupuju.

"U svim evropskim zemljama testovi se polažu kompjuterski, a ne da se prodaju listići. To, naravno, odgovara raznim lobijima, a za bezbjednost na cestama niko nije ozbiljno zagrijan.

Ako su takve nakaradne izmjene već stupile na snagu, onda resorni državni ministar i njegovi pomoćnici koji su to omogućili moraju snositi barem društvenu odgovornost", dodao je Tošić.  (mojportal.ba)

Нема коментара:

Постави коментар